Les Parelles i les seves obres

Albert Galvany i Michele Lepape
Alexa Ballbé i Pau Farell
Antonia Vila i Mariona Casas
Bourkha i Joan Farré
Cano i E. Alabau
Carme Sepúlveda i Cristina Masramon
Hans González i Israel Guerrero
Irene Salvans i Marta Castalar
Joan, Joan Munmany Cruells i Isa Basset
Jordi B. i Carla S.T.
Jordi Pagès i Toni Vila
Jordi Serra i Joan Peirón
José Luis G. i Teresa Agulló
Jose M.H. i Quim
Josep Manel Sánchez i Jordi Arboix
Josep Puigferrat i Marina Berdalet
Luis Machuca i Jose Antonio Medeil
Lurdes i Assumpta Montaner
Manel Riera i David Serra
Manel Roo i Jokin Labaien
Manuela de Diego i Eva Casals
Marc Marzo i Ester Peris
Mª Carmen i Albert Bonvehi
Meritxell Vazquez i Alícia Casadesús
Miguel Hernández i Naomi Valero
Miquel Àngel Alcoba, The Catman i Biel Barnils Carrera
M. Roser F. i Ferranda Porredón
Noelia González i Sara Muñoz
Olga Anton i Jordi Devesa
Paco Lozano i Josep Hinojosa
Raquel Beltran i Josepa Solà
Roser Gamissans i Sandra Quilez
Sergi I.P. i Luca Prats Basset
Sheila i Raul Salvatierra
Sònia S., Bernadet Fontseré i Pujol i Elisenda Queralt Monsó
Toni Flores i Lluís Vergés
Usuari_24 i Gerard B.R.

Fotografies procés d’obres Osona: Sergi i Albert Alemany
Disseny portada: Jaume i Sara Alonso
Dansa: Toni Flores i Cristina Piferrer

Vídeos proces d'obres23 de juliol de 2012
Dinar de tancament de la sisena edició de Parelles Artístiques!

Com cada any, els artistes que han participat en la darrera edició del projecte de Parelles Artístiques es reuneixen per celebrar un dinar i compartir les experiències viscudes entorn aquesta iniciativa artística de lluita contra l’estigma i d'empoderament de les persones amb problemes de salut mental. El dinar d’aquest any es va realitzar el passat 21 de juliol al Cafè de l’Orfeó de Vic i va reunir més de mig centenar de persones. També hi havia organitzadors i col•laboradors del projecte.


.....................................................................................................................
31 de juny de 2012
Totes les obres de Parelles Artístiques adjudicades a la subhasta per 5.100 euros!

La seu de l'empresa Fundició Dúctil Benito, de Manlleu va ser l’escenari divendres al vespre de la subhasta de les obres de “Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental”, conduïda per Jordi Casadevall. L’acte, que va reunir una setantena de persones, va posar el punt final a l’edició 2011-2012 del projecte organitzat per la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO), amb el suport de l’Obra Social d’Unnim i la col•laboració de Fundició Dúctil Benito. Davant d’un públic molt participatiu, les 23 obres que es van subhastar van ser adjudicades per un valor total de 5.100 euros.

L’acte va començar amb un recital de poesia a càrrec d’una parella artística formada per Biel Barnils i Sonia Salcedo. Acte seguit, Marta Molina, terapeuta ocupacional de la FCMPPO, va recordar que des del projecte “treballem per aconseguir millorar les actituds i els comportaments vers les persones amb problemàtica de salut mental, combatre l’estigma que pateixen i involucrar les persones afectades en l’estratègia contra l’estigma i la discriminació”. Aquests objectius s’han treballat, per una banda, “convidant a d’altres entitats de salut mental de Catalunya a unir-se al projecte i, per tant, ampliant el nombre de parelles, que ha estat de 41”.D’altra banda, “hem exposat en 11 espais de Catalunya amb un total de 15.000 visitants i hem realitzat 15 visites guiades al voltant de les exposicions”.

En la subhasta es van fer donatius per diferents valors. El més elevat va ser de 550 euros per l’obra “Sense títol hiperbóreo”, del trio artístic Miquel Àngel Alcoba, The Catman i Biel Barnils. No totes les obres van ser venudes directament en l’acte de divendres: algunes havien estat adquirides per licitadors que havien participat en la fase prèvia d’exposicions. Per primer cop, hi ha hagut compradors d’altres països, com França i Alemanya.

Aquesta és la segona edició que la subhasta té lloc a la Fundició Dúctil Benito, que va cedir les seves instal•lacions desinteressadament per a l'acte i que des dels inicis col•labora amb la FCMPPO fent donatius a les subhastes......................................................................................................................
23 de febrer de 2012
Cleries: “Parelles Artístiques és una demostració que no hem de parlar de discapacitat sinó de les capacitats de cadascú"

Una setantena de persones van reunir-se el passat 23 de febrer a la planta baixa del Museu d’Història de Catalunya per seguir l’acte d’inauguració de l’exposició Parelles Artístiques:  experiències creatives per la salut. Una mostra molt especial perquè per primera vegada reunim obres de parelles d’Osona, la Garriga i Granollers. En total, 40!  L’acte va ser presidit pel conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, el qual  va felicitar els organitzadors de la iniciativa per ser el sisè any que es celebra, destacant també que l’exposició “és una demostració que no hem de parlar de dependència, sinó d’autonomia personal i no hem de parlar de discapacitat sinó de les capacitats de cadascú".

Dues participants en el projecte, la Fina i la Raquel, van explicar la seva experiència al públic reunit. La primera, que és la segona vegada que hi participa, va declarar que una obra en parella “és com començar a festejar, ja que hi ha molta conversa amb l’altra persona per tal de conèixer el que vol transmetre a l’obra”. Mentre que la Raquel, que enguany s’hi estrenava, va valorar “la connexió que s’estableix entre les dues persones durant tot el procés de composició de l’obra”.

L’exposició romandrà al Museu d’Història de Catalunya fins el pròxim 8 d’abril. Horaris:  Dimarts, dijous, divendres i dissabte de 10 a 19h. Dimecres de 10 a 20h. Diumenges i festius de 10 a 14.30h.Recull de premsa
.....................................................................................................................

27 de gener de 2012

Parelles Artístiques reuneix prop de 80 persones a la Garriga
Prop de 80 persones van assistir divendres a l’acte d’inauguració de l’exposició Parelles Artístiques a la sala Andreu Dameson de la Garriga. El públic va poder observar una trentena d’obres elaborades per parelles formades entre un artista professional i una persona usuària dels serveis de salut mental.  Cinc d’aquestes obres pertanyen a parelles d’aquest municipi del Vallès Oriental, coordinades per l’Associació El Far. La resta han estat creades a Osona, a través de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO), entitat impulsora d’aquesta iniciativa de lluita contra l’estigma.
L’acte va ser conduït pel regidor de Sanitat i Ensenyament de l’Ajuntament de la Garriga, Albert Jiménez, el qual va parlar de l’objectiu d’aquesta iniciativa: “Que les persones afectades puguin obrir-se a la societat perquè perdin els prejudicis i discriminacions que pateixen...Prou en tenen amb la lluita personal contra la seva malaltia, que a sobre els arraconem. I avui és un pas més que ells fan per la sensibilització sobre les malalties mentals”. El president d’El Far, Joaquim Salvans, va dir que “cal trencar amb l’aïllament amb què viuen aquestes persones” i això pot esdevenir una realitat si la societat “els dóna un suport en diferents àmbits com el laboral”. L’alcaldessa Meritxell Budó va assegurar que l’Ajuntament adquirirà una de les obres per a la “posteritat” i, acte seguit, va tancar l’acte una actuació musical. A l’acte també hi va intervenir la terapeuta ocupacional de la FCMPPO, Marta Molina, que va explicar detalladament el projecte.


.....................................................................................................................
18 de desembre de 2011
Emotivitat i esclat de manifestacions creatives en la presentació de la sisena edició de Parelles Artístiques

L’acte va reunir al voltant de 160 persones a l’Auditori Unnim de Vic.
El projecte s’amplia amb la participació de Parelles Artístiques de Granollers i de la Garriga.
Una exposició col·lectiva al Museu d’Història de Catalunya, plat fort d’aquesta edició.

L’Auditori Unnim de Vic va ser l’escenari, aquest divendres, de la presentació de la sisena edició de l’exposició itinerant de Parelles Artístiques: Experiències Creatives per la salut mental, impulsada per la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic (FCMPPO) amb el suport de l’Obra Social d’Unnim Caixa. Més de 160 persones van seguir l’acte que es va convertir en un esclat de manifestacions artístiques en viu de la mà de diferents parelles artístiques. Així, el públic va poder contemplar i gaudir d’un ball de dansa clàssica en directe, de la lectura d’un poema, de les experiències explicades per artistes participants en el projecte i d’un  audiovisual elaborat a partir d’imatges i vídeo del procés creatiu de les obres d’aquesta edició. A més, també van tenir lloc els parlaments de la directora territorial de Cultura de la Generalitat a la Catalunya Central, M. Àngels Blasco; del president de FCMPPO, Joan Roca; del Vicepresident 2on d'Unnim Caixa, Joan Contijoch i de la comissària de l’exposició, Isa Basset. Acte seguit, el públic va poder observar les peces instal·lades a la sala d’art que aniran a subhasta i degustar un pica-pica.

NOVETATS
Entre les novetats d’aquesta edició destaca l’ampliació del projecte amb la participació de 14 parelles artístiques impulsades a Granollers i a la Garriga. Les obres d’aquestes parelles més les 23 que s’han realitzat a Osona i que des de divendres estan exposades a la sala d’art d’Unnim, es mostraran en una exposició col·lectiva al Museu d’Història de Catalunya el febrer de 2012. D’altra banda, des d’ara, el públic ja pot licitar per les obres que desitgi, omplint una butlleta amb les seves dades i amb el valor que està disposat a donar i dipositant-la en una urna que hi haurà en cada exposició. A Vic, la mostra romandrà oberta fins el 15 de gener de 2012.


©2011 Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona, C. Sant Miquel Xic, 1 - 08500 Vic - www.cmppo.cat | Avís Legal | Contactar |