Les Parelles i les seves obres

Albert Galvany i Michele Lepape
Alexa Ballbé i Pau Farell
Antonia Vila i Mariona Casas
Bourkha i Joan Farré
Cano i E. Alabau
Carme Sepúlveda i Cristina Masramon
Hans González i Israel Guerrero
Irene Salvans i Marta Castalar
Joan, Joan Munmany Cruells i Isa Basset
Jordi B. i Carla S.T.
Jordi Pagès i Toni Vila
Jordi Serra i Joan Peirón
José Luis G. i Teresa Agulló
Jose M.H. i Quim
Josep Manel Sánchez i Jordi Arboix
Josep Puigferrat i Marina Berdalet
Luis Machuca i Jose Antonio Medeil
Lurdes i Assumpta Montaner
Manel Riera i David Serra
Manel Roo i Jokin Labaien
Manuela de Diego i Eva Casals
Marc Marzo i Ester Peris
Mª Carmen i Albert Bonvehi
Meritxell Vazquez i Alícia Casadesús
Miguel Hernández i Naomi Valero
Miquel Àngel Alcoba, The Catman i Biel Barnils Carrera
M. Roser F. i Ferranda Porredón
Noelia González i Sara Muñoz
Olga Anton i Jordi Devesa
Paco Lozano i Josep Hinojosa
Raquel Beltran i Josepa Solà
Roser Gamissans i Sandra Quilez
Sergi I.P. i Luca Prats Basset
Sheila i Raul Salvatierra
Sònia S., Bernadet Fontseré i Pujol i Elisenda Queralt Monsó
Toni Flores i Lluís Vergés
Usuari_24 i Gerard B.R.

Fotografies procés d’obres Osona: Sergi i Albert Alemany
Disseny portada: Jaume i Sara Alonso
Dansa: Toni Flores i Cristina Piferrer

Vídeos proces d'obresLa persona amb trastorns de salut mental sovint ha d'afrontar una doble dificultat per viure amb normalitat: la pròpia malaltia i els prejudicis i discriminacions que rep del seu entorn, el què es coneix com l'estigma social. Precisament, per reeducar la societat al voltant de la salut mental, La Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO), amb el suport de l’Obra Social d’Unnim Caixa, organitza des de fa sis anys el projecte Parelles Artístiques, experiències creatives per la salut mental.

És una exposició itinerant d'obres artístiques que són fruit del treball a “quatre mans” entre artistes amateurs -usuaris dels serveis de salut mental- i artistes professionals, els quals treballen per parelles.

A més de la vessant de sensibilització, l'altre gran objectiu de la iniciativa és facilitar l'expressió i la creativitat dels artistes amateurs que hi participen. Per aquest motiu, la importància del projecte no recau només en el producte final que s'exposa, sinó en el procés creatiu que viu cada parella artística: el diàleg, l'intercanvi d'experiències, el vincle que es forma, etc.

En cada edició, quan finalitza el recorregut de les exposicions, les obres són subhastades en un acte públic que tanca l’edició, i els donatius que es recullen s’utilitzen per donar continuïtat a la iniciativa.

Al llarg d’aquests anys, hem estat presents en ciutats com Barcelona, Lleida, Granollers, Girona, Sabadell, Ripoll, Roses, Sant Celoni...I per municipis d'Osona i rodalies. En aquest llarg recorregut sempre hem rebut el suport i l’interés de les entitats i les persones del territori.

Els darrers anys també hem intensificat la vessant de sensibilització potenciant xerrades i visites guiades a grups i col·lectius (instituts, serveis de salut mental, universitats, col·lectius artístics, associacions, etc.) al votant de les diferents exposicions.

En aquesta sisena edició fem un pas enllà i en la iniciativa sorgida a Osona s’hi sumen d’altres territoris: Així, a les 26 obres que s’han realitzat des d’Osona (tres de les quals són  el disseny del catàleg de les obres, un audiovisual amb fotos del procés creatiu i un tastet de dansa en viu que es realitza a les inauguracions de les exposicions) s’hi sumen les obres de 9 parelles artístiques del Servei de Rehabilitació Comunitària de Granollers i 5 de l’associació El Far de la Garriga. Tot aquest volum de peces artístiques ens permeten organitzar una exposició col·lectiva al Museu d’Història de Catalunya el febrer de 2012.

Des del seu naixement, el projecte ha aplegat un total de 126 participants d’Osona (73 artistes professionals i 53 artistes amateurs).

 

Llegir més >

©2011 Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona, C. Sant Miquel Xic, 1 - 08500 Vic - www.cmppo.cat | Avís Legal | Contactar |