"És un aprenentatge mutu, dos punts de vista diferents"

ARTISTES

El Coyote i Núria Nofrarías Espadamala
Joan Munmany, Ventura Cano i Isa Basset
Jordi i Bernadet Fontserè Pujol
Jordi Bardolet i Marina Berdalet
José Luís G. i Joan Vall
Lurdes i Assumpta Montaner
Manel Riera i Carles Vergés
Mª Àngels Terradellas i Pilarín Bayés
Miguel Ángel Alcoba Laranjinha i Josepa Solà
Moustaphà i Jacint Torrents
M.R., Ferranda i Biel Barnils
Neus Font, Carme Sepúlveda i Elsa Almao
Noemí Garcia Vila i Luca Prats
Paco Lozano i Joan Sepúlveda Torreblanca
Roser G. i Joan Farré
Sergi I. i Carla Serrat Tarré
Toni Casals i Elena Escobar Forcada
Toni Flores i Esther Polo
Ventura Cano i Pep Hinojosa
........................................
Fotografies procés obres
Esteve Ybáñez i Quim
Disseny:
Sara i Ton Granero
........................................

 

La Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO) i el Consell Territorial d’Unnim a Manlleu tenen el goig de presentar-vos el catàleg artístic del projecte “Parelles Artístiques. Experiències creatives per la salut mental 2010-2011”. Una iniciativa pionera en salut mental i plenament consolidada, que arriba a la cinquena edició amb l’objectiu d’arribar a nous espais i nous públics. La present edició compta amb vint obres elaborades “a quatre mans” entre un artista professional i un artista amateur, aquest darrer, usuari dels serveis de la xarxa de salut mental.

El procés de rehabilitació de les persones amb problemes de salut mental està estretament relacionat amb els processos d’inclusió social i amb la capacitat de gaudir d’un rol social en el medi comunitari, fet que volem potenciar des d’aquest projecte. D’altres objectius que pretenem amb aquesta iniciativa són sensibilitzar la societat sobre la salut mental i contribuir a reduir l’estigma dels trastorns mentals, tot plegat des d’una vessant cultural, lúdica i educativa.

Aquesta activitat integradora i rehabilitadora s’adiu plenament amb els valors i l’acció social de la nova Caixa d’Estalvis Unió de Caixes de Manlleu, Sabadell i Terrassa, Unnim, que a través del seu Consell Territorial a Manlleu vol mantenir-se propera al teixit associatiu d’Osona, fent costat a projectes i a iniciatives d’interès per a la comunitat que sorgeixin en aquest territori.

Les obres que podreu contemplar en aquest catàleg s’han elaborat al llarg de l’any 2010 i s’exposaran en diferents sales d’art del territori català fins el moment de la subhasta, que es celebrarà l’estiu de 2011 a Vic. Els beneficis que es recaptin serviran per donar continuïtat a la iniciativa.

Un any més, volem agrair als i a les artistes, entitats, sales d’art, administracions, mitjans de comunicació i persones a títol individual la seva desinteressada col·laboració en el projecte. També volem donar les gràcies al públic que visita les exposicions, que compra obres a la subhasta i, en definitiva, a totes aquelles persones que, d’una forma o altra, ajuden a difondre aquest projecte.

Moltes gràcies a tothom,
Miquel Arisa i Coma
President de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona
Joan Contijoch i Pratdesaba
Vicepresident d’Unnim, President del Consell Territorial de Manlleu
_______________________________________________________
Sentir-se estimat és fonamental. Hem d’entendre que la gent que pateix problemes de salut mental no s’ha d’amagar de la societat. Totes són persones importants com qualsevol altra i aquesta és la filosofia que dirigeix el projecte de Parelles Artístiques, amb la finalitat de que es vegi la salut mental amb uns altres ulls.

Ja fa cinc anys que treballem en aquesta proposta a la que hem convidat més d’un centenar d’artistes, professionals o amateurs, i en la que tots ens hem unit per una mateixa causa. Totes elles han estat experiències úniques, amb un diàleg conjunt, verbal i no verbal, amb molta complicitat i sempre aprenent els uns dels altres.

L’apropament, les abraçades, els petons, el riure i les llàgrimes, el cafetet... i sobretot l’art, són les petites píndoles que curen directament l’ànima de les persones.

Intenteu entendre l’obra pensant en el procés que cada parella ha viscut creant-la, en la vivència humana compartida, més valuosa que la mateixa obra acabada.

Agraïm de tot cor a tots els que heu participat en aquesta edició el vostre treball entusiasta, invertint a dojo ganes, energia, temps i molt, molt carinyo.

Moltes gràcies.
Isa Basset
Comissària, Art-terapeuta
_______________________________________________________
He estudiat bastant a la meva vida els números u, dos i tres. L’u és la unitat, és la individualitat, és l’aïllament. Els dos és la dualitat, és el binomi, és la parella, però és també el número de l’oposició, de l’enfrontament, que pot ser fèrtil o estèril. El tres, finalment, és el número de la síntesi, el de l’equilibri, el que permet anar més enllà de la solitud i dels contrastos, és el número de la família, el número sagrat que fa que hi hagi tres reis mags, tres dimensions, tres colors primaris, tantes trilogies literàries i cinematogràfiques i una estructura universal que divideix en tres parts tota bona història: exposició, nus i desenllaç. Per haver-hi, hi ha fins i tot una Santíssima Trinitat...

El projecte de ‘Parelles artístiques’ és un dels millors que conec a l’hora d’aplicar el millor d’aquests tres números als mons de l’art i la salut mental. Uneix dos números u, dos artistes que s’enriqueixen mútuament, que dialoguen, que debaten i que finalment, perquè l’emoció necessita sempre d’un bon mirall, transcendeixen la seva individualitat. No permet que l’artista consagrat es tanqui a la seva torre de marfil, amb els seus dimonis, i no permet que els ferits per l’accident d’un trastorn o una malaltia mental oblidin que el més important en ells segueix sent la seva essència, la seva persona, la seva llum, molt més enllà de símptomes, diagnòstics i medicacions. Més enllà de les ombres que embolcallen qualsevol impuls artístic.

Però tot l’esforç d’aquest projecte, tota la magnífica feina que s’exposa en aquest catàleg, quedaria coixa sense la tercera pota: l’espectador. Dos artistes han interactuat, s’han ajudat, han debatut el bo i millor dels seus universos i és evident que només això ja els ha de produir una immensa satisfacció. Però ara tenen una obra, un missatge conscient o inconscient, un sentiment que han volgut transmetre. I per això ara cal que jo, que vostès, que tots nosaltres hi responem. A fons. Que reaccionem davant la seva obra, que deixem que ens interpel.li, ens afecti, ens emocioni. Que ens canviï d’alguna forma la mirada, que ens ajudi a conèixer millor allò que els seus creadors han volgut expressar. I que ho difonguem, que en parlem per tot arreu.

Serà aleshores quan aquest projecte arribarà a la seva culminació. Quan les obres que hi inclou s’hagin convertit en art. Quan el número tres podrà multiplicar-se sense sostre.

Serà l’hora de demanar tres desitjos més.

Ricard Ruiz Garzón
Escriptor i periodista
_______________________________________________________

©2010 Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona, C. Sant Miquel Xic, 1 - 08500 Vic - www.cmppo.cat | Avís Legal | Contactar |