Les Parelles i les seves obres

Albert Galvany i Michele Lepape
Alexa Ballbé i Pau Farell
Antonia Vila i Mariona Casas
Bourkha i Joan Farré
Cano i E. Alabau
Carme Sepúlveda i Cristina Masramon
Hans González i Israel Guerrero
Irene Salvans i Marta Castalar
Joan, Joan Munmany Cruells i Isa Basset
Jordi B. i Carla S.T.
Jordi Pagès i Toni Vila
Jordi Serra i Joan Peirón
José Luis G. i Teresa Agulló
Jose M.H. i Quim
Josep Manel Sánchez i Jordi Arboix
Josep Puigferrat i Marina Berdalet
Luis Machuca i Jose Antonio Medeil
Lurdes i Assumpta Montaner
Manel Riera i David Serra
Manel Roo i Jokin Labaien
Manuela de Diego i Eva Casals
Marc Marzo i Ester Peris
Mª Carmen i Albert Bonvehi
Meritxell Vazquez i Alícia Casadesús
Miguel Hernández i Naomi Valero
Miquel Àngel Alcoba, The Catman i Biel Barnils Carrera
M. Roser F. i Ferranda Porredón
Noelia González i Sara Muñoz
Olga Anton i Jordi Devesa
Paco Lozano i Josep Hinojosa
Raquel Beltran i Josepa Solà
Roser Gamissans i Sandra Quilez
Sergi I.P. i Luca Prats Basset
Sheila i Raul Salvatierra
Sònia S., Bernadet Fontseré i Pujol i Elisenda Queralt Monsó
Toni Flores i Lluís Vergés
Usuari_24 i Gerard B.R.

Fotografies procés d’obres Osona: Sergi i Albert Alemany
Disseny portada: Jaume i Sara Alonso
Dansa: Toni Flores i Cristina Piferrer

Vídeos proces d'obresAbans que aparegués el concepte “Rehabilitació”, ja s'utilitzaven els diferents recursos que el món de l'art i de la creació podien proporcionar com a elements intermediaris en el tractament i recuperació dels llavors anomenats malalts mentals. Al segle passat, l'Art brut i el psicodrama representen els millors exemples de l'ús de la pintura i l'escultura en el primer cas i de les tècniques teatrals en el segon cas.

La paraula art prové d'un vocable prehel·lènic (“artao”) que vol dir “alguna cosa que uneix”; Així, en els seus orígens, l'art seria allò que uneix parts separades. L'art uneix, sobretot, el creador amb la seva obra, però no només això; L'art i, especialment si parlem de les parelles artístiques, també uneix des del punt de vista de les relacions humanes, permet ampliar el coneixement del “jo”, cooperar, donar i rebre, permet fer un exercici de solidaritat inestimable, que aporta molt més que la suma dels dos jos per separat.

Avui en dia trobem multitud de teràpies com ara l'artteràpia, la musicoteràpia, la dansateràpia... que ens aporten un procés de curació de les nostres ferides i de trobada amb noves oportunitats de creació. Que serveixen per a la millora de la qualitat de vida i de l'autoestima i faciliten la integració i normalització.

L'experiència de les parelles artístiques és una experiència terapèutica, però també és un exercici d'humanitat i generositat, perquè la col·laboració en la creació de dos jos diferenciats culmina en l'explosió de l'art i en el valor de les persones com a tals, deixant de banda estigmes tan comuns en la nostra societat. El que veiem a l'exposició com a obres artístiques són les històries de la relació entre dues persones, hi ha una polifonia amagada que transcendeix emoció. És, també, un meravellós exponent de la lluita contra l'estigma. Si el que fan cadascun d'aquests artistes -acollir, escoltar, compartir- ho fes la societat en el seu conjunt, l'estigma arribaria a desaparèixer i les persones amb problemes de salut mental estarien millor.

L'experiència de les parelles artístiques ens proporciona la bellesa de l'art, l'enriquiment com a persones i un exemple fantàstic del que es pot fer per a la integració en una societat normalitzada.

Vull agrair sincerament la iniciativa de la Fundació Centre Mèdic Pedagògic d'Osona, per haver engegat aquest projecte com a clar exemple de lluita contra l'estigma associat a les malalties mentals, i agrair molt especialment la col·laboració altruista dels artistes, com a exemple de solidaritat. Des d'aquí felicito enormement a tots i a cadascun dels participants en aquest projecte donat que permet explorar el millor de nosaltres, tant pels que donen com pels que ho rebem.

Cristina Molina i Parrilla
Directora del Pla director de salut mental i addiccions
Direcció General de Regulació, Planificació i recursos sanitaris
Departament de Salut. Generalitat de Catalunya.

©2011 Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona, C. Sant Miquel Xic, 1 - 08500 Vic - www.cmppo.cat | Avís Legal | Contactar |