"És un aprenentatge mutu, dos punts de vista diferents"

ARTISTES

El Coyote i Núria Nofrarías Espadamala
Joan Munmany, Ventura Cano i Isa Basset
Jordi i Bernadet Fontserè Pujol
Jordi Bardolet i Marina Berdalet
José Luís G. i Joan Vall
Lurdes i Assumpta Montaner
Manel Riera i Carles Vergés
Mª Àngels Terradellas i Pilarín Bayés
Miguel Ángel Alcoba Laranjinha i Josepa Solà
Moustaphà i Jacint Torrents
M.R., Ferranda i Biel Barnils
Neus Font, Carme Sepúlveda i Elsa Almao
Noemí Garcia Vila i Luca Prats
Paco Lozano i Joan Sepúlveda Torreblanca
Roser G. i Joan Farré
Sergi I. i Carla Serrat Tarré
Toni Casals i Elena Escobar Forcada
Toni Flores i Esther Polo
Ventura Cano i Pep Hinojosa
........................................
Fotografies procés obres
Esteve Ybáñez i Quim
Disseny:
Sara i Ton Granero
........................................

 

15 de juliol de 2011

Vídeoentrevistes i imatges
Subhasta Parelles Artístiques

Vídeoentrevista a Joan, Ventura i Isa, artistes de parelles

Vídeoentrevista a Mercè Generó, gerent de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'OsonaVídeoentrevista a Mireia Vallduriola, directora de BenitoArtis

 

Imatges

................................................................................................................................................

28 de juny de 2011

Presenten un vídeo sobre Parelles Artístiques en el marc del projecte Démata: Societat civil, democràcia i participació
El pròxim dimecres 29 de juny, a les 20.30, el Centre d’Art i Noves Tecnologies Can Font de les Franqueses del Vallès, acollirà la presentació d'un reportatge en format vídeo sobre Parelles Artístiques, realitzat en el marc del projecte Démata. Aquest projecte, emmarcat en l'escola de ciutadania de la Fundació Universitària Martí l'Humà, té per objectiu difondre actuacions de persones que, en el seu dia a dia, estan fent aportacions per millorar la societat. Un objectiu que caça molt bé amb el projecte de Parelles Artístiques. En el reportatge, l’equip de Démata entrevista a la parella artística formada per Bernadet  Fontserè i Jordi Serra.

...............................................................................
15 de juny de 2011

Roses es vol sumar a les Parelles Artístiques
El municipi de Roses ha brindat una molt bona rebuda a l’exposició Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental, que estarà instal·lada a la sala SUF fins el pròxim 20 de juny. L’acte d’inauguració es va portar a terme el passat divendres i va aplegar prop de 60 persones molt interessades per la iniciativa osonenca. En aquesta ciutat empordanesa, la mostra va arribar apadrinada per l’Ajuntament i per la Fundació d'Ajuda al Discapacitat de Roses, FADIR. El seu secretari, Manel Pons, va felicitar als autors d'aquest projecte "perquè creiem molt necessari que la gent amb discapacitat s'integri en la societat i aquest treball és una manera molt lloable d'aconseguir-ho". Pons també va recolzar la subhasta que es farà el mes de juliol a Vic, afirmant que "està bé que les institucions com la nostra rebin subvencions de l'administració, però també, i més en aquest temps de crisi, hem de saber generar iniciatives per recaptar diners per poder autofinançar el nostres projectes i les nostres activitats". Per la seva banda, l’alcaldessa en funcions, Magda Casamitjana, va assegurar que seria “molt interessant” que, el proper any, Roses també pogués fer un projecte com el de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona a través del Consell Comarcal i de Fadir.

.................................................
13 de maig de 2011


Parelles Artístiques amb el Dia Internacional dels Museus, a Lleida

El Museu de Lleida acull fins el 31 de maig l’exposició d’una desena d’obres del projecte Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental. L’acte d’inauguració de la mostra es va celebrar el passat 13 de maig, amb la presència d’una trentena de persones. La directora del Museu, Montserrat Macià, va donar la benvinguda als assistents explicant que aquest projecte de sensibilització sobre la salut mental “ ens va arribar a través de l’Escola Municipal de Belles Arts Leandre Cristòfol de Lleida” i que, des del Museu, “també volem contribuir a fer un món més solidari, sense estigmes i sense exclusions de cap mena!”.
A més, va afirmar que Parelles Artístiques caça molt bé amb un dels motius d’existència dels museus: “el fet artístic, la creació i l’expressió plàstica”. Segons va afirmar, “l’art és l’expressió de l’ànima i un dels canals de comunicació més universals i més complerts. L’art, en si mateix, és la forma d’expressió més genuïna de la llibertat íntima i individual”.
També van participar en l’acte Marta Molina, terapeuta de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona –impulsora de la iniciativa- , Carles Camats, director de zona de Lleida d'Unnim -entitat patrocinadora del projecte- i la llavors regidora de Serveis Personals, Salut, Drets Civils, Immigració i Cooperació, M. Rosa Ball.

L’acte va coincidir amb el Dia Internacional dels Museus, que aquest any presentava el lema ‘Museus i Memòria’: els objectes contenen informació privilegiada de la persona o cultura que els ha creat.


........................................................................................

1 d'abril de 2011

Parelles Artístiques a l’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló fins el 30 d'abril

L’Escola d’Arts Plàstiques de Torelló acollirà fins el 30 d’abril l’exposició “Parelles artístiques, experiències creatives per la salut mental”. La mostra es va inaugurar divendres amb la presència d’una quarantena de persones. Els parlaments van anar a càrrec de Neus Vila, terapeuta ocupacional de la FCMPPO; Joan Contijcoch, Vicepresident d’Unnim i President del Consell Territorial de Manlle; Miquel Franch, alcalde de Torelló, i la parella d’artistes formada per Lurdes i Assumpta Montaner.
Lurdes va declarar que “l’experiència de Parelles Artístiques és molt enriquidora i et fa sentir molt valorat. Treballes amb un professional i aprens i t’ho passes molt bé, fas amistat i pintes, que a mi m’agrada molt”.
L’exposició és itinerant en aquesta cinquena edició ja ha voltat per Vic, Barcelona i Sant Celoni. Les obres es subhastaran a l’estiu a Vic.  
Els horaris per visitar la mostra a l’Escola d’Arts de Torelló (a la planta superior de l’antiga Torneria Vidal),  són de dilluns a divendres de 16h a 19h i dissabtes de 17h a 20h.  


........................................................................................
10 de febrer de 2011

“Parelles artístiques transmet el sentiment de persones que s’ajuden, persones que sumen”
Ho va dir el conseller de Benestar Social i Família a la inauguració de Parelles Artístiques
L’acte va reunir un centenar de persones al Col·legi de Metges de Barcelona

Un centenar de persones va omplir, dimarts 8 de febrer, la sala d’actes del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) per seguir l’acte d’inauguració de l’exposició Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental”, impulsada per la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO), amb el suport de l’Obra Social d’Unnim. L’acte va ser presidit pel conseller de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, Josep Lluís Cleries, el qual va destacar que la mostra “transmet joia, transmet el sentiment de persones que s’ajuden, persones que sumen”. Són obres de gran qualitat artística que s’han creat a quatre mans entre usuaris dels serveis de salut mental de la FCMPPO i artistes professionals.
Del projecte en va desgranar tots els detalls Marta Molina, terapeuta ocupacional de la FCMPPO, destacant els objectius de la iniciativa: “sensibilitzar la societat sobre la salut mental, lluitar contra l’estigma de les malalties mentals i ajudar a la rehabilitació i reinserció en la comunitat  de les persones que en pateixen”.
El president del COMB, el Dr.Miquel Vilardell, va destacar que “la salut mental necessita una atenció multidisciplinar i interdepartamental” i va apel·lar a la necessitat de crear un departament únic a la Generalitat que englobi els de salut i Benestar Social.
En la seva intervenció, el president d’Unnim, Salvador Soley, va definir el projecte de Parelles Artístiques com “un binomi que fa coincidir interessos i sensibilitats de les dues fundacions” [la FCMPPO i l’Obra Social d’Unnim]. I va afegir que “es tracta d’una manera molt encertada de propiciar comunicació i desestigmatitzar la malaltia mental”. 
Per la seva banda, Mercè Generó, gerent de la FCMPP,  va agrair la presència de tots els presents i va assegurar que, “malgrat venen uns temps difícils, continuarem treballant per la igualtat d’oportunitats de totes les persones”.
Acabats els parlaments, la comitiva es va traslladar a l’exposició. Els artistes van explicar al públic com havien creat les seves obres, destacant les experiències viscudes i els beneficis que els ha aportat el projecte. En aquest sentit, Jordi Serra, va assegurar que “és una experiència molt enriquidora a nivell artístic i humà; hem passat molt bons moments”. La seva parella artística, Bernadet Fontserè, va afegir que les dues edicions del projecte a les quals ha participat  “han estat molt gratificants”.


........................................................................................
17 de desembre de 2010

Isa Basset: “Les obres són el premi a l’esforç”
Èxit de públic en la presentació de la 5a edició de Parelles Artístiques a l’Auditori Unnim de Vic
En cinc anys han participat més de cent artistes amateurs i professionals

L’Auditori Unim de Vic va acollir, aquest divendres, la presentació de la cinquena edició del projecte Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental. Un públic molt nombrós, que va deixar petita la sala, va poder contemplar les vint obres creades en els darrers mesos per parelles i trios formats per artistes amateurs –usuaris i usuàries de la xarxa de salut mental d’Osona- i artistes professionals, sota la batuta de la coordinadora i comissària de l’exposició, l’artterapeuta Isa Basset. Ella va oferir el primer parlament d’una jornada que es va caracteritzar per l’emoció dels artistes participants i els elogis del assistents per la gran qualitat de les obres: “M’agradaria que quan  mireu aquesta exposició us imagineu les històries que hi ha al darrera, el procés que viu cada parella. És un aprenentatge mutu que ens ajuda a aprendre de les nostres qualitats i de les nostres limitacions. Les obres són el premi a l’esforç, però el més important és el procés que viuen les parelles a l’hora de crear-les”, va dir Basset.

Dues parelles artístiques van  explicar com han treballat les respectives obres. Sara i Ton han dissenyat el catàleg que es reparteix en cada exposició: “Hem jugat amb formes que simbolitzen el tipus de parelles que ens podem trobar: home i dona, dona i dona...utilitzant colors molt primaris”. Mentre que l’Esteve i en Quim, que han realitzat el seguiment fotogràfic del procés creatiu de les distintes parelles, van destacar el “bon ambient” que es respira a l’espai on es porta a terme el projecte. Finalment, van oferir unes paraules Joan Contijoch, Vicepresident d’Unnim i President del Consell Territorial de Manlleu; Gemma Boix, directora territorial de Cultura i Mitjans de Comunicació a la Catalunya Central i Miquel Arisa, president de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona, entitat impulsora del projecte. Arisa va remarcar que la iniciativa “ja ha saltat les fronteres de la comarca d’Osona i s’ha presentat en ciutats com Barcelona, Granollers, Sabadell i Girona, entre d’altres”.


©2010 Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona, C. Sant Miquel Xic, 1 - 08500 Vic - www.cmppo.cat | Avís Legal | Contactar |