Parelles Artístiques és un projecte de:



...................................................................
Amb el suport:



...................................................................
Amb la participació:

Associació El Far de La Garriga

...................................................................

Recursos Salut Mental Tarragona

Club Social La Muralla

Servei de Rehabilitació Comunitaria

Institut Pere Mata

...................................................................

Recursos de Salut Mental del Berguedà


Les persones amb problemes de salut mental sempre han estat un col·lectiu amb tendència a ser exclòs de la societat. Tot i els canvis en la reforma psiquiàtrica, aquestes persones tenen unes grans barreres per participar i ser incloses en la comunitat, causades per algunes dificultats pròpies i pel gran estigma que té la societat sobre aquest tipus de trastorns. Aquesta realitat dificulta l’accés a la participació i a la igualtat d’oportunitats, com a qualsevol individu de la societat.

Segons l’article 27 de la Declaració dels Drets Humans (Assemblea General de les Nacions Unides, 10 de desembre de 1948): “1. Tota persona té dret a participar lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar i beneficiar-se del progrés científic.” La cultura és doncs, un àmbit al qual totes les persones hi tenen dret a participar i gaudir, a part de poder ser un element de cohesió entre persones de característiques diferents. En la història, l’art ha estat utilitzat com a una eina per a afavorir l’expressió, la comunicació i interrelació entre les persones.

L’estigma és una idea preconcebuda creada a partir d’informacions errònies sobre alguna característica d’alguna persona i/o col·lectiu. Aquesta informació, obtinguda per una mal experiència viscuda en primera persona o transmesa per altres, és negativa, es tracta d’un prejudici, a través del qual, s’atribueix un significat irreal a aquell tret i com a conseqüència es  produeix una discriminació de les persones que tenen en comú aquella característica. Les persones creem els significats per la interacció entre nosaltres i amb l’entorn. De la mateixa manera que aquesta interacció ha creat uns significats negatius envers als trastorns mentals, es creu que aquests poden canviar, facilitant a la societat una informació verídica i proporcionant-los experiències en les que puguin conèixer en primera persona en què consisteix la salut mental.

Segons l’Associació Mundial de Psiquiatria, un 1% de la població general desenvoluparà al llarg de la seva vida algun tipus d’esquizofrènia. També informa que el 83% de la població general desconeix què és l’esquizofrènia.

Objectius generals
Rehabilitació i reinserció dels usuaris de la xarxa de salut mental
Sensibilitzar a la societat sobre les malalties mentals

Objectius secundaris
- Potenciar el desenvolupament de les habilitats i aptituds dels usuaris i usuàries.
- Rehabilitar/millorar les dificultats que presenten els usuaris
- Oferir un espai de comunicació, expressió d'emocions, pensaments, opinions, suggeriments i crítiques.
- Potenciar l'interès dels usuaris i usuàries per a les activitats artístiques.
- Afavorir l'adopció de nous rols diferents dels de malalt mental.
- Afavorir les relacions interpersonals dels usuaris i usuàries.
- Millorar l'autoestima dels usuaris i usuàries.
- Millorar el grau d'utilització de recursos comunitaris per part de les persones amb malaltia mental.
- Afavorir la inserció comunitària dels usuaris i usuàries.
- Potenciar el rol actiu dels usuaris i usuàries en la tasca de sensibilització de la població sobre la salut mental.
- Lluitar contra l'estigma de la malaltia mental.
- Promocionar la salut mental en la comunitat
- Donar a conèixer una visió més positiva de les persones amb problemes de salut mental, mostrant algunes de les seves habilitats

Metodologia
El projecte té dos processos clarament diferenciats i amb un cronograma diferent:
El procés creatiu consisteix en:

La formació de les parelles: és una parella organitzadora qui ajunta als participants segons les seves característiques i afinitats

La presentació de la parella: la majoria no es coneixen, per tant es fa un primer contacte i intercanvi d’opinions

E l diàleg a través de la comunicació verbal i no verbal, per tal de decidir quina obra volen realitzar: la tècnica, el material, el tema, etc i intercanviar impressions, conèixer-se a nivell artístic i personal,... i en ocasions crear un vincle entre la parella

L’elaboració de l’obra
a partir del que han decidit i el que sorgeixi del mateix diàleg.

Exposició: les obres són exposades en diferents sales i espais artístics del territori català, en les quals sempre es realitza un acte d’inauguració i s’ofereixen visites guiades i xerrades, amb la col·laboració d’entitats públiques i privades del lloc. Al final de la itinerància es realitza una subhasta de les obres, els beneficis de la qual, s’utilitzen per donar continuïtat al projecte.

Resultats i conclusions
El projecte es troba actualment en la 6è edició. Durant aquests anys, s’han pogut observar resultats positius en els diferents objectius, tant el que es refereix a la rehabilitació i reinserció de les persones usuàries dels serveis de salut mental, com el de sensibilitzar sobre la salut mental. La valoració i rebuda del projecte per part d’entitats públiques i privades, de salut, socials, artístiques i dels mitjans de comunicació ha estat positiva, fet que reforça la decisió de donar continuïtat aquest projecte.

 



©2012 Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona, C. Sant Miquel Xic, 1 - 08500 Vic - www.cmppo.cat | Avís Legal | Contactar |