............................................................................................................................................................................................................................
 

16 de juliol de 2010
Totes les obres del projecte Parelles Artístiques, adjudicades a la subhasta


Es van recollir 5.950 euros, que serviran per continuar la iniciativa

La Llotja del Blat de Vic va acollir, aquest divendres a la tarda, la subhasta de les obres de Parelles Artístiques: Experiències creatives per la salut mental, conduïda per Jordi Casadevall. L’acte, que va reunir una vuitantena de persones, va posar el punt final a l’edició 2009-2010 del projecte organitzat per la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO), amb el suport de la delegació territorial de Manlleu d’Unnim. Davant d’un públic molt participatiu, les 26 obres que estaven a subhasta van ser adjudicades per un valor total de 5.950 euros.

La majoria de les peces van doblar el preu de sortida -de 100 euros- gràcies a la pugna entre les diverses persones que les volien adquirir, però també es van fer donatius de 400, 500 i fins i tot 800 euros.

L’acte va començar amb l’actuació musical de Trio Divertimento, grup integrat per Ricard Puigdomènech (guitarra), Jordi Bardolet (violí) i Xevi Turú (acordió).  Acte seguit, van tenir lloc els parlaments. Isa Basset, coordinadora artística del projecte, va explicar els objectius de la iniciativa i va afirmar que el secret del seu èxit rau en què “hi ha molta carinyoteràpia”.  També va parlar Ton Granero i Sara Alonso, que formen una de les parelles artístiques d’aquesta edició. Granero es va mostrar molt satisfet de l’obra realitzada i Alonso va agrair les mostres de suport i les ajudes que ha rebut per part de diferents persones relacionades amb el projecte. També va dir que per a ella, “l’art és un mitjà d’expressió”. El president de Fundació Caixa Manlleu i del consell territorial de Manlleu d’Unnim, Joan Contijoch, va afirmar que “la combinació d’art i teràpia és una medicina molt poderosa”, mentre que la regidora de l’Ajuntament de Vic, Gràcia Ferrer, va assegurar que amb projectes com el de Parelles Artístiques “normalitzem la salut mental”.  Finalment, el president de la Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d’Osona (FCMPPO), Miquel Arisa, va agrair l’esforç de totes les persones que fan possible la iniciativa.

L’acte va posar el seu punt i final amb un refrigeri a base de xocolata desfeta elaborada  per la Fundació Kab K’uh, de l’osonenc Quim Capdevila.


Noticies publicades:
el9nou.cat
- juliol 2010
osona.com - juliol 2010
vilaweb.cat - juliol 2010
elter.net - juliol 2010

.............................................................................................................................................................................................................
13 de juliol de 2010


Entrevista amb Sara Alonso i Ton Granero

Sara: “Parelles artístiques és una manera d’obrir-te al món, perquè surts de la malaltia”

Entrevista a Ton Granero i Sara, que formen una de les parelles artístiques que des dels inicis ha participat en el projecte “Parelles Artístiques: experiències creatives per la salut mental”.

-Com vàreu entrar en aquest projecte?
T. La Isa Basset  m’hi va convidar i també tinc un amic que hi havia participat en la primera edició. Crec que és un projecte molt interessant, més del què em pensava. T’ajuda a aproximar-te al món de la salut mental, que molts només coneixem d’oïdes. Penso que és interessant perquè t’ajuda a fer una bona immersió en aquest tema.

S. Vaig participar en altres exposicions de la Fundació amb la Isa Basset i, al final, va sorgir la idea de les Parelles Artístiques i vaig empalmar els projectes anteriors amb aquest. L’art m’agrada molt, és el meu mitjà d’expressió

-Què és per a vosaltres Parelles Artístiques?

S. Una vivència molt maca i una manera d’obrir-te al món, perquè surts de la malaltia, la gent t’accepta i les persones no et veuen com un “bitxo raro”. Està bé que et vegin com algú més del món.

T. És interessant per la gent que hi participa directament, és a dir, per les parelles artístiques, i també perquè el fet de que les obres vagin itinerant, permet sensibilitzar sobre el tema de les malalties mentals, refrescar-lo constantment.

-En aquesta edició heu fet una obra amb disseny gràfic que mostra la fotografia de diferents personatges reconeguts que havien tingut problemes de salut mental (a la foto).

Què volíeu  transmetre?


T. La idea va sortir de la Sara, de la preocupació de com la gent identifica o posa noms a les persones amb malaltia mental. Per això vam buscar gent de renom, gent coneguda que ha tingut problemes d’aquesta mena, gent que fins i tot són “premis nobel”  i, a partir d’aquí, explicar que tenir una malaltia mental no t’ha de limitar en absolut.

Tots aquests personatges han fet el seu treball perfectament i la societat potser ni sap que havien tingut trastorns mentals.

-Com ha estat el procés de creació d’aquesta obra?


-Treballem a EUMO GRÀFIC, ens trobem un cop per setmana fins que arriba la data límit per entregar el treball i a córrer...(riu). I després quedem dos cops per setmana fins que l’acabem. Ens trobem durant un mes i mig.

-Sara, havies tocat el disseny gràfic anteriorment o la de Parelles Artístiques era la primera experiència?


S. La primera experiència que vaig tenir va ser amb en Ton Granero, però ara estic estudiant Disseny Gràfic. Vaig començar l’any passat. Jo no estava massa segura i en Ton em va animar.

T.La vaig animar perquè crec que tenia vocació, tocava bé tant la part més conceptual com la part il·lustradora.

-De les dues obres que heu fet, de quina esteu més orgullosos?


T.La del 2008-2009 partia més de la il·lustració però tenia un concepte molt interessant, que era la del moviment del cor. Aquesta l’hem sabuda integrar més bé, tant la part conceptual, com la de disseny gràfic. És un cartell, amb imatge, textos, lletra... penso que aquesta és més ben aconseguida des d’aquest punt de vista.

- En l’edició 2008- 2009, part de l’obra és un text de Sara, on ella explica l’inici dels seus problemes de salut mental. És un text colpidor. T’ha ajudat d’alguna manera el projecte de Parelles Artístiques?


S. Aquest projecte m’ha fet conèixer gent que m’ajuda. I, a més, el fet que s’exposi i que a les persones els agradi també m’ajuda. La gent em dóna ànims, com en Ton.

-Finalment, què heu après l’un de l’altre?


S. D’ell he après a ordenar les idees i a treballar en equip, perquè jo normalment treballo i estudio sola i de treballar en equip també se n’ha de saber.

T. La Sara és una persona d’una gran sensibilitat i parlar amb ella sempre t’ajuda a fer funcionar les coses. És una persona amb un món interior molt ric i totes les xerrades que hem tingut han sigut molt interessants perquè t’obren perspectives de coses i t’ajuden a reflexionar.  

 

 


 


 

 
........................................................................................................................................................................................................................
© Fundació Centre Mèdic Psicopedagògic d'Osona, C. Sant Miquel Xic, 1 - 08500 Vic - www.cmppo.cat - Crèdits - Avís Legal - Teixidor, FCMPPO